Ankara’da Gezilebilecek Tarih Müzeleri
19 Ağustos 2024
Ankara tarih, kültür sanat ve doğa müzeleriyle tam bir müzeler şehri. Ankara’ya gittiğinizde ziyaret edebileceğiniz tarih müzeleri TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’nde!
19 Ağustos 2024
Ankara tarih, kültür sanat ve doğa müzeleriyle tam bir müzeler şehri. Ankara’ya gittiğinizde ziyaret edebileceğiniz tarih müzeleri TRT Çocuk Ebeveyn Akademisi’nde!
TRT Çocuk
Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne Anıtkabir’de tören alanından Anıt bloğuna doğru bakıldığında, sağda yer alan Misak-ı Millî Kulesi’nin kapısından giriliyor. 21 Haziran 1960 tarihinde Anıtkabir Atatürk Müzesi adıyla açılan müze zamanla 5 bin 200 metrekarelik alana genişletilerek Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi adını almıştır.
Dört ana bölümden oluşan müzenin birinci bölümde, Atatürk’ün kullandığı eşyalar, kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar ile Atatürk’ün manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin ve Sabiha Gökçen tarafından müzeye bağışlanan Atatürk’e ait eşyalar bulunmaktadır. İkinci bölümde, Çanakkale Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz’un anlatıldığı panorama ile yağlı boya tablolar yer almaktadır. Bu bölümde ziyaretçilere Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda yaşanan güçlükler hissettirilmeye çalışılmaktadır. Üçüncü bölümde, Millî Mücadele ve devrimlerin anlatıldığı galeriler ile Mustafa Kemal Atatürk’ün mezar odası yer almaktadır. Bu bölümde 1919-1938 yılları arasında, Atatürk dönemine ilişkin olaylar Türkçe ve İngilizce açıklamalarla anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphanesinde yer alan 3.123 adet kitabın sergilendiği Atatürk Özel Kitaplığı bulunmaktadır. Anıtkabir’in inşası, Atatürk’ün hayatı ve Anıtkabir’de yapılan törenlerin belgelerinin yer aldığı bilgisayarlar da bu bölümde bulunmaktadır. Müze haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir.
Yakınındaki Müzeler: Ankara Cumhuriyet Müzesi, Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Resim Heykel Müzesi, Ankara Etnoğrafya Müzesi, Ankara Palas Müzesi
Ankara’nın ilk müzesinin öyküsü 1921 yılına uzanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün merkezde bir Eti Müzesi kurulması fikriyle, ülkenin dört bir yanından Hitit eserleri toplanmaya başlanmıştır. Dönemin Kültür Müdürü Galip Bey, Ankara Kalesi’nin Akkale Burcu, Augustus Mabedi ile Roma Hamamı’nı müzeye dönüştürerek ilk adımı atmıştır. Akkale’nin sınırlı alanı yetmeyince, Ankara Kalesi yakınlarındaki atıl durumdaki Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın restorasyonuna başlanmıştır. 1938 yılında başlayan restorasyon 1968’te tamamlanabilmiştir.
Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Osmanlı Dönemi yapıları olan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han adlı iki tarihi binadan oluşmaktadır. 1997’de “Avrupa’da Yılın Müzesi” seçilen ve kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde eserler, kronolojik olarak ayrılmış bölümlerde sergilenmektedir. Üst salonda Paleolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı, ve alt salonda ise Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri yer almaktadır.
Yakınındaki Müzeler: Ankara Cumhuriyet Müzesi, Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Resim Heykel Müzesi, Ankara Etnoğrafya Müzesi, Ankara Palas Müzesi
Adres: Gözcü Sokak No:2 06240 Ulus / ANKARA
Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır. İlkin İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanmış binanın planı evkaf mimarı Salim Bey tarafından yapılmış, inşasına ise kolordunun askeri mimarı Hasip Bey nezaret etmiştir. Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın en belirgin özelliği duvarlarında Ankara taşı (ANDEZİT) kullanılmış olmasıdır.
Meclisin, 23 Nisan 1920'de bu binada toplanması kararlaştırıldığında henüz bitirilmemiş olan bina, milli bir heyecanın eseri olarak milletin katkısıyla tamamlanmıştır. 23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürmüş, 1952 yılında Maarif Vekaletine devredilmiş, 1957 yılında ise müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Bina 23 Nisan 1961'de "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla halkın ziyaretine açılmıştır. Atatürk'ün doğumunun 100. yılını kutlama programı çerçevesinde, 1981 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon Ve teşhir-tanzim çalışmaları sonucu 23 Nisan 1981 tarihinde "Kurtuluş Savaşı Müzesi" adıyla yeniden ziyarete açılmıştır.
Bina içerisine girildiğinde ziyaretçileri karşılayan ilk bölüm olan ana koridor, doğrusal bir hat boyunca uzanarak bütün sergi salonlarını birbirine bağlar. Bu koridorun sağında kalan Mescit, Meclis Başkanı Odası, Genel Kurul Salonu ve Başkatip Odası'nda meclisin işler olduğu dönemde nasıl göründüğüne dair genel bir tablo çizilir. Sol taraftaki Katipler Odası, Haberleşme ve Silah Gücü Odası, Kulis, Anayasa Komisyonu Odası ve Riyaset Divanı Odası gibi bölümlerde ise kronolojik bir sıralamayla 1918-1923 tarihleri arasında yaşanan gelişmeler anlatılır. Reis Odası olarak da bilinen Meclis Başkanı Odası olan iki numaralı salon, dönemin meclis başkanları tarafından kullanılmıştır. Odanın sol duvarında, Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edilen ve üzerinde "Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya. Müslümanlar haşre dek ta'zim etsin adına çün fedai-i can ettin milletin imdadına. Cemal 1338 (1922) Isparta" yazan bir duvar halısı bulunur.
Binanın en büyük bölümünü oluşturan üç numaralı salon, meclisin genel kurul salonudur. Tam ortasında başkanın ve divan üyelerinin kullandığı meclis kürsüsü ile onun hemen önünde zabıt katipleri kürsüsü yer alır. Kürsünün önündeki sıralarda dönemin bakanlar kurulu üyeleri otururken, sağ ve sol taraftakiler ise milletvekillerince kullanılmıştır. Salonun sağ ve sol köşelerinde iki adet balkon bulunur. Sağdaki balkon elçiler ve elçilik görevlilerine, soldaki balkon dinleyicilere ayrılmıştır. Her iki balkonun altında bulunan boş alanlar ise yerli ve yabancı basın mensuplarının ağırlandığı yerlerdir. Milletvekilleri ve hükûmet yetkililerince kullanılan oturma sıraları, Muallim Mektebi ve Ankara Sultanisi'nden getirilmiştir. Oturma sıralarının yanı başında bulunan iki adet petrol lambası ve sac soba o dönemde meclis civarında bulunan kahvehanelerden; büro malzemeleri ise şehrin çeşitli noktalarındaki resmi dairelerden toplanmıştır.
Başkatip Odası günümüzde İstiklal Marşı Anı Odası olarak kullanılan dört numaralı salonda, İstiklal Marşı'nın söz yazarı Mehmet Akif Ersoy'a ait olan kişisel eşyalar sergilenmektedir.
Müzenin yedi numaralı sergi salonu Haberleşme ve Silah Gücü Odası, meclisin işler olduğu dönemdeki komisyonlar tarafından kullanılmıştır. Günümüzde ise Kurtuluş Savaşı yıllarında kullanılan Almanya üretimi Mauser marka tüfek ve tabancalar ile 19. yüzyıldan kalan işlemeli Türk kılıç ve kamaları burada sergilenir. Milli Mücadele yıllarında kullanılan arazi dürbünü, taşınabilir sahra telefon, Avusturya yapımı mors yazıcı ve Alexander von Kryha tarafından geliştirilen şifre makinesi gibi araçlar da salonda teşhir edilen eserlerdendir.
Sekiz numaralı salon, milletvekillerinin oturum aralarında dinlendikleri kulis alanıdır. Burada Milli Mücadele döneminde yaşanan gelişmelerin kronolojik sırayla anlatıldığı ve I. TBMM'de alınan kararların aktarıldığı bilgilendirici panolar yer alır. 23 Nisan 1920 tarihinde düzenlenen açılış töreninde meclis binası üzerine asılan ilk Türk bayrağı, Erzurum Kongresi ve Başkumandanlık mühürleri, Büyük Taarruz sonrası zafer hatırası olarak halka dağıtılan ipek mendil ve Fransa ile imzalanan Ankara Anlaşması'nın şerefine üretilen Atatürk kabartmalı dekoratif anı eşyası da sergilenen eserler arasındadır. Bu salon ayrıca geçici sergilerin düzenlendiği yerdir.
Şer’iye Encümeni Odası şimdiki adıyla Anayasa Komisyonu Odası, mecliste yapılan yasa tekliflerinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na uygunluğunun görüşüldüğü yerdir. Dokuz numaralı bu salonda Teşkilâtı Esasiye Kanunu’nun taslakları haricinde Lozan Anlaşması'nın imzalandığı masa ve sürece katılan Türk delegelerin listelendiği bilgi panoları bulunmaktadır.
Yakınındaki Müzeler: Ankara Cumhuriyet Müzesi, Ankara Resim Heykel Müzesi, Ankara Etnoğrafya Müzesi, Ankara Palas Müzesi
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veren müze; Atatürk ilke ve devrimlerinin doğuşuna ve çok partili sisteme tanıklık edişiyle cumhuriyet gençliğine adanmıştır. Bina, “Birinci Ulusal Mimarlık Akımı” öncülerinden mimar Vedat Tek tarafından, 1923’te Cumhuriyet Halk Partisi binası olarak inşa edildi. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının meclise yetersiz gelmesi nedeniyle Atatürk’ün talimatıyla meclis binası olarak düzenlenmiştir. 18 Ekim 1924’ten itibaren de meclis binası olarak hizmet vermeye başlamıştır. Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı tavan süslemeleri; kemer, saçak ve çinileriyle cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtan bu yapı, işlevini 1960 yılında kadar sürdürmüştür.
Bu dönemde cumhuriyetin gelişimine, çağdaş yasaların çıkarılmasına, uluslararası antlaşma ve çok partili sisteme geçiş sürecine tanıklık etmiştir. 1981 yılından itibaren Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veren binada; ilk üç cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyalarıyla ve dönemin meclisinde alınan karar ve kanunlar sergilenmiştir. Bu eserler arasında Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofon da yer almıştır. Türkiye’nin ilk Çocuk Dostu Müzesi olan Cumhuriyet Müzesi’nde çocuklar için özel bir anlatım üslubu tercih edilmiştir.
Yakınındaki Müzeler: I. TBMM Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Resim Heykel Müzesi, Ankara Etnoğrafya Müzesi, Ankara Palas Müzesi
Adres: Cumhuriyet Bulvarı II.Meclis Binası No: 2/10 Ulus
1930 yılından beri faaliyet gösteren Etnografya Müzesi'nde, Türk Sanatının Selçuklu Devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergilenmektedir. Koleksiyonunda; Anadolu'nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, ayakkabı, takunya örnekleri, Sivas yöresi kadın ve erkek çorapları, çeşitli keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları, çeşitli yörelerden halı ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eserler, Osmanlı Devri yayları, okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler kılıç ve yatağanlar, Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunmaktadır. Ayrıca; Türk ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinden, Selçuklu Sultanı III. Keyhüsrev'in tahtı (XIII. y.y.), Ahi Şerafettin Sandukası (XIV. y.y.), Nevşehir Ürgüp'ün Damsa Köyü Taşhur Paşa Camii mihrabı (XII. y.y.), Siirt Ulu Camii Minberi (XII. y.y.) Merzifon Çelebi Sultan Medresesi Kapısı (XV. y.y.) müzenin önemli eserlerindendir. Müzede özellikle Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihiyle ilgili eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi de yer almaktadır. Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşı 1953'de Anıtkabir'e nakline değin burada kaldığı için ilgili bölüm halen Atatürk'ün anısına hürmeten sembolik bir kabir şeklinde korunmaktadır.
Adres: Hacettepe Mahallesi Türkocağı sokak No:4 Opera
Yakınındaki Müzeler: I. TBMM Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi, II. Türkiye Büyük Millet Meclisi - Cumhuriyet Müzesi, Ankara Resim Heykel Müzesi, Ankara Palas Müzesi
Bilindiği gibi Atatürk'ün doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği Selanik'teki baba evi Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılması yüzünden vatan toprakları dışında kalmıştır. Lozan müzakereleri esnasında Atatürk'ün Selanik'i ana vatan sınırları içerisine dahil etme arzusu gerçekleştirilememiş ve Atatürk bundan büyük üzüntü duymuştur. Atatürk"ün Selanik'te doğduğu, çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği, memleketin hür bir idari rejime kavuşması için kader arkadaşlarıyla birlikte çalıştığı tarihi evin aynı ölçüler içindeki bir benzerinin Ankara'da yaptırılmasına dair öneri sonrasında inşa edilen Atatürk Evi’nde Atatürk odası, müze odası, taşlık, kiler, hizmetçiler odası sofa, mutfak, misafir odası gibi bölümlerden oluşmaktadır.
Adres: Atatürk Orman Çiftliği Gazi Mahallesi/Ankara
Geleneksel pusatları tanıtmayı ve bu doğrultuda kültürel mirası yaşatmayı amaçlar. Müzede başta okçuluk olmak üzere savaş sanatının inceliklerine dair tarihi, felsefi ve teknik alanda bilgi edinmek mümkündür. Ziyaretçilerinin tarihe dokunmasını ve hissetmesini amaçlayan müzede savaş ve spor tarihimizin farklı dönemlerine ait orijinal koleksiyonlar ziyarete açılmıştır. Koleksiyon tanıtılırken nitelikli anlatım hizmeti ile geleneğin korunması ve aktarılmasına hizmet edilmektedir. Ayrıca müzede, kültürel mirası geleceğe aktarma misyonu çerçevesinde devam ettirilen kültür turları etkinlikleri mevcuttur. Pusat Kültür Tur Etkinlikleri çerçevesinde ziyaretçiler; rehberli müze gezisine ek olarak, temel düzeyde geleneksel okçuluk eğitimiyle birlikte atölyede teçhizatların imalat sürecine de katılabilmektedir.
Adres: Kale Mahallesi, Gözcü Sokak No: 9 Altındağ / ANKARA
Kuruluş çalışmalarına 21'inci Hv.K.K. (E) Hv.Org.Ahmet ÇÖREKÇİ'nin emriyle 1997 tarihinde başlanan Hava Kuvvetleri Müzesinin açılışı, 18 Eylül 1998 tarihinde Atatürk'ün Manevi Kızı ve İlk kadın Türk Pilotu Sabiha GÖKÇEN'in katılımı ile 22'inci Hv.K.K. (E) Hv. Org. İlhan KILIÇ tarafından yapılarak halkımızın hizmetine sunulmuştur.
Hava Kuvvetleri Müzesi, İstanbul Yolu 12. kilometresinde , 11'inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığının yanında 62.321 m2 açık alan ve 2.00 m2 kapalı alan üzerinde kurulu olup açık ve kapalı sergi alanı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Açık gezi alanında; Türk Hava Kuvvetlerinde uzun yıllar görev yapmış jet, eğitim ve ulaştırma uçakları ile 1 adet helikopterin dışında Macaristan Hv.K.K.lığı tarafından bağışlanan MIG-21, Pakistan Hv.K.K.lığı tarafından bağışlanan MIG-19, Bulgaristan Hv.K.K.lığı tarafından bağışlanan MIG-17 uçakları sergilenmektedir. Ayrıca 1/1 ölçekli 2 adet maket uçak ile mavi dünyada ziyaretçilerin kokpit içine girebileceği F-5 ve T-33 uçak kesitleri bulunmaktadır.
Kapalı alan alt katta; Lagari Hasan ÇELEBİ ve Hazerfen Ahmet ÇELEBİ'nin ilk uçuş denemelerini anlatan mizansen maketle, Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluşundan (1911)itibaren kullandığımız uçakların ve her çeşit hava ve silah sistemlerinin maketleri, çeşitli fotoğraf ve belgelerle Türk ve dünya havacılık tarihinin anlatıldığı "Türk ve Dünya Havacılık Tarihi Salonu" ilk yerli uçaklarımız olan Uğur ve PZL 24'ün 1/2 ölçekli maketleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış komutanlarımızın büst ve biyografileri, çeşitli tipte uçak motorları ve F-5 uçak kokpitinin yer aldığı" Büstler ve Flamalar Salonu" kapalı alan üst kat; Osmanlıdan günümüze Hava Subay Kıyafetleri ile günümüz pilotlarının kullandığı uçuş kıyafetlerinden oluşan kıyafetler salonu, Türk Hava Kuvvetlerinde akrotim tarihinin anlatıldığı akrotim köşesi ve Sabiha GÖKÇEN köşesi yer almaktadır. "Şehitler Salonu"nda, Türk Hava Kuvvetlerinin 1 numaralı uçuş brövesine sahip ilk Türk pilotu Fesa EVRENSEV, Kıbrıs Barış Harekatı şehidi Yzb. Cengiz TOPEL başta olmak üzere Bazı Hava Şehitlerimize ait kişisel eşyaların sergilendiği vitrinler ile Hava Şehitleri Köşesi bulunmaktadır.
Ayrıca müzenin 28 kişilik sinevizyon salonunda havacılık temalı çeşitli gösterimler yapılmakta olup, üst kat kafeteryası ziyaretçilere hizmet vermektedir.
Adres: 12. Km İstanbul Yolu, Erler, 06790 Etimesgut/Ankara, Türkiye
Öğretmenlerin, öğrencilerin ve ailelerin doğa tarihini detaylı olarak inceleyebilecekleri keyifli bir tabiat tarihi müzesidir. Müzenin birinci katında bitki fosillerinin yanı sıra, bir hücreli canlılardan çok hücreli canlılara, omurgasız hayvanlardan omurgalı hayvanlara kadar çok sayıda fosil yer almaktadır.
Yaşamın kanıtları 'Fosiller' (omurgalı, omurgasız ve bitki fosillerinin sergilendiği bölüm), Prehistorya (tarih öncesi insanların kullandığı alet malzemelerin sergilendiği bölüm) ve Diyorama (Türkiye'nin hayvan ve bitkilerine ait güncel örneklerin canlandırma vitrinleri ile sergilendiği bölüm) bölümleri, mağara modeli ve çökelme ortamlarını gösteren maket 1. katta bulunmaktadır.
Ülkemizin güncel hayvan ve bitkilerine ait örneklerin gerçek yaşam alanlarının canlandırmaları içerisinde sergilendiği Diyorama Bölümü’nde Anadolu panteri, kızıl akbaba gibi önemli örnekler görülebilir.
İkinci katta, Mineraloji Bölümü’nde, yerkabuğunun yapı taşları olan mineral örnekleri, kayaçlar gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından temin edilmiş doğa harikası kristallerle göz alıcı renklere ve çekiciliğe sahip kristaller, süs taşları sergilenmektedir. Müzenin ikinci katında yer alan “Sistematik Mineraloji Bölümü”nde bilimsel olarak kabul edildiği şekilde mineraller, tek elementli minerallerden (doğal saf elementler) silikat grupları sınıflanmış şekilde Periyodik Cetvel üzerinde yer alan katyon ve anyon değerleri dikkate alınarak sunulmaktadır.
Ayrıca Türkiye Madencilik Tarihi bölümünde eski madenciliğe ait buluntular bilgileriyle birlikte vitrinlerde sergilenmektedir. Madencilikte kullanılan kırma, ezme, öğütme taşları ve havanlar, ahşaptan yapılmış kürek, kazma ile cevher taşıma tekneleri, pişmiş topraktan yapılmış üfleçler ve çeşitli maden cürufları eski Anadolu Metalurjisinin ulaştığı yüksek düzeyi göstermektedir.
Türkiye yeraltı kaynakları bölümünde ise, enerji hammaddeleri (kömür, bitümlü şeyl, petrol), süstaşları, Türkiye'nin özel mineral ve taşları, metalik madenler ve endüstriyel hammaddeler yer alımaktadır.
Müzenin 2. katında Mineraloji-Petrografi bölümünde Tıbbi Jeoloji bölümü de gezilebiliyor. Bu bölüm toplam 6 vitrinden 111 örnekten oluşmaktadır.
Üçüncü katta bununan Bilim Tüneli’nde, ülkemizin jeolojik miras alanları, Güney Afrika’nın safari parkları, deniz altındaki resiflerde gözlenen biyolojik çeşitlilik ve çiçeklerin göz alıcı renkli dünyası izlenebilmektedir.
Adres: Çukurambar, Dumlupınar Blv. No:11, 06530 Çankaya/Ankara
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi koleksiyonu, çoğu Anadolu kökenli, yaklaşık iki bin taşınır eserden oluşan özel bir arkeoloji koleksiyonudur. Koleksiyon, Yüksel Erimtan’ın 1960 yılında Roma yüzük taşları almasıyla başlamış, sonraları yetkin arkeologların tavsiyelerinden faydalanılarak genişletilmiş.
Eserler arasında; Anadolu Tunç çağının en karakteristik seramik formu olan gaga ağızlı testiler, Doğu Anadolu’dan Van-Urmiye ve Urartu çanak çömlekleri, ayrıca Kıbrıs ve Batı Anadolu’dan Proto-Geometrik bezemeli seramikler bulunuyor. Müzede, kronoloji, eserin niteliği ve ait olduğu kültür vurgulanmış, eser grubunun özelliğine göre sergileme bir sosyal tarih çerçevesi içinde sunulmuştur. Örneğin Roma dönemine ait seramikler günlük yaşam içindeki yerleri ve özellikle mutfak, yemek, ziyafet gibi temalar bağlamında sergilenmektedir.
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi koleksiyonunda 273 adet cam eser, 364 adet bronz eser, 176 adet mühür taşı ve 92 adet yüzük, 563 adet sikke (80 adedi altın olup diğerleri gümüş, bronz ve altın-gümüş alaşımı elektrum) ve takılar yer almaktadır.
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.