Çocuğa Kardeşi Olacağı Nasıl Anlatılır?

Çocuğa Kardeşi Olacağı Nasıl Anlatılır?

Aileye küçük yeni bir üyenin katılmasının her zaman heyecan ve mutluluk uyandıran bir olay olması tercih edilse de, özellikle tek çocuk sahibi aileler bu haberi baş tacı ettikleri ilk çocuklarına nasıl verecekleri hakkında sıkıntı yaşayabilirler.

Cemile Akdağ

Cemile Akdağ

Annenin ve babanın yapması gereken, hamileliği ve doğacak bebeği her zaman pozitif bir duyguyla çocuğa aktarabilmek.

Aileye küçük yeni bir üyenin katılmasının her zaman heyecan ve mutluluk uyandıran bir olay olması tercih edilse de, özellikle tek çocuk sahibi aileler bu haberi baş tacı ettikleri ilk çocuklarına nasıl verecekleri hakkında sıkıntı yaşayabilirler. Yanlış şekilde anlatılırsa, eve alınan bebek eşyalarından tutun, annenin büyüyen karnına kadar, bebek hakkındaki her durum bir soruna dönüşebilir. Peki ona çok sevdiği annesi ve babasını paylaşacağı gerçeğini nasıl ve ne zaman söylemek gerekir? Aslında doğru zaman her çocuğun yaşına ve karakterine bağlı olarak farklılık gösterir.

18 aydan küçük çocuğa kardeş nasıl anlatılır?

Örneğin, 18 aydan küçük çocuklar için gelişimsel olarak annenin karnında bir bebeğin büyüdüğünü anlamak neredeyse imkansızdır. 18 aydan itibaren ise riskli aylarınız geçtikten sonra karnınızın büyümesini onunla paylaşabilir, birlikte karnınızdaki bebeği sevip, ona dair oyunlar oynayabilir ve şarkılar söyleyebilirsiniz.

2-5 yaş arası çocuğa kardeş nasıl anlatılır?

2-5 yaş arası çocuklara kardeş geleceğini anlatırken bu yaşın benmerkezci bakış açısını unutmamak gerekir. Bu yüzden onayı olmadan eşyalarını, oyuncaklarını paylaşması istenmemelidir. Yine bebeği bir oyun arkadaşı olarak tanıtırken hemen doğduğu gibi oyun oynayamayacağı anlatılmalıdır. Bebeklik dönemini çocuğunuza tanıtırken eski bebeklik fotoğraflarından, bu konu hakkındaki kitaplardan ve etraftaki bebeklerden yardım alabilirsiniz.

5-8 yaş arası çocuğa kardeş nasıl anlatılır?

5-8 yaş arasında ise çocukların gerek okulda gerek çevrede edindikleri deneyimden ötürü bebekler hakkında daha çok bilgileri vardır. Üstelik ilgi endişeleri de küçük çocuklara kıyasla daha azdır. Sadece ailede bebek doğduktan sonra da değerli hissedeceklerinden emin olmak isterler. Onlara değerli hissetmeleri için büyük olmanın avantajlarını (Top oynayabilirsin, parka gidebilirsin…) anlatabilirsiniz. Bebeğin gelişiyle ilgili eğlenceli aktivitelerde (Oda süslemek, alışverişe çıkmak) onlara da yer verebilirsiniz.

Duygusal ihtiyaçlara dikkat edin

Bebek geldikten sonra da mutlu yuvanızın devam edeceğini belirtmek önemli olsa da, kelimelerden ve anlatımlardan daha önemlisi evin içinde yaşanan duygulardır. Akıllarında “Şimdi bana ne olacak?” ve “Acaba beni sevmedikleri için mi bebek geliyor?” gibi sorular vardır. Bu sorulara duygusal olarak cevap verebilmek, hamilelik süreci zor olsa da çocuğa güven ve bağlanma gibi temel ihtiyaçlarını bu zorlu süreçte de aksatmadan verebilmek önemlidir.

Çocuğa kardeşiyle ilgili neleri söylememeli?

Ebeveynlerin kardeşe hazır olmadığını düşündüklerinde çocuğa karşı duydukları suçluluk (Bebeği hiç sevmeyeceğiz.), ya da aksine çocuğu büyük gibi davranmadığı için suçlamaları (Kocaman abisin) bu süreçte yanlış baş etme yöntemleri olabilir. Yine annenin hamilelik döneminde yaşadığı bulantı, kusma gibi sıkıntıları, ya da çocuğu kucağına alamamasını doğacak kardeşine bağlaması çocuk üzerinde iyi bir etki bırakmaz.

Anne ve babanın dikkat etmeleri gerekenler

Annenin ve babanın yapması gereken, hamileliği ve doğacak bebeği her zaman pozitif bir duyguyla çocuğa aktarabilmek, bu durumun çocuğun ihtiyaçlarına ve annesiyle bağına zarar vermeyeceğine dair güven aşılamaktır. Ebeveynlerin yeni kardeş haberiyle birlikte değişecek olan davranışlara hazırlıklı olması gerekir. Bebek olacağını öğrendiğinde anneye daha bağımlı davranması, öfkelenmesi, tedirgin olması ve hırçınlıklarla anne babasının sevgisini test etmesi tamamen doğal durumlardır. Ebeveynlerin güven verici tavrı, neşesi ve rahatlığı bir süre sonra çocuğu da doğum sonrası belirsizlikler konusunda rahatlatacaktır. Kardeşinin dünyaya gelmesine hazırlanan çocuk, böylece bu geçiş aşamasını taht savaşları olarak değil adil bir şekilde hükümdarlığını paylaşacağı düşüncesini yavaş yavaş kabullenerek geçirecektir.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler