Dijital Çağda Çocuk Nasıl Yetiştirilmeli?
İnternet çağında büyümek büyük avantajlarının yanında pek çok riskle birlikte geliyor.
Günümüzde, hayatımızın her alanına girmiş ekranlardan kaçınmamız imkânsız. Teknolojiyi tamamen hayatımızdan çıkartamayacağımızın farkında olarak, gerçek hayat ve teknoloji arasında doğru bir denge kurmayı öğrenmemiz gerekiyor.
Yüzyılın İcadı: İnternet
Çağımızın en büyük getirisi dünya üzerindeki neredeyse tüm bilgilere ulaşım olanağı sağlamış olması. Çocuklar evlerinden çıkmadan müzeler gezebiliyor, dünya meseleleri ile ilgili bilgi sahibi olabiliyor, arkadaşlarıyla sosyalleşebiliyorlar. Pandeminin internetin olmadığı bir zamanda gerçekleştiğini hayal edin. Çocuklar belki de senelerce okullarından geri kalacaklardı! İnternetin sağladığı bu heyecan verici olanakların yanı sıra ne gibi tehlikeler içerebileceğini de gözden kaçırmamak gerekiyor.
Çağımızın Olası Tehlikeleri
İnternet çağında büyümek büyük avantajlarının yanında pek çok riskle birlikte geliyor. Çocuklar ekran bağımlısı olabiliyor, gençler sosyal medyada kendilerini diğerleri ile karşılaştırıp kendi bedenlerinden ve hayatlarından ciddi rahatsızlıklar duymaya başlayabiliyor, depresyon ve yeme bozuklukları geliştirebiliyorlar. Ayrıca internet üzerinden yaşanan siber zorbalık ve çocukların yaşlarına uygun olmayan içeriklerle de karşılaşmaları tehlikesi de cabası.
Bu tehlikelerden kaçınmak için, gerçek hayatta da yaptığımız gibi sanal dünyada da çocuklarımıza kendilerini nasıl koruyacaklarını öğretmeli ve gözümüzü üzerlerinden ayırmamalıyız. Çocuklarımıza interneti ve ekranları tamamen yasaklamadan, yaşlarına uygun olarak belirli kullanım sınırlandırmaları getirmeliyiz. İnternette neleri paylaşıp neleri paylaşamayacakları, kimleri arkadaş olarak ekleyebileceklerini, kendilerini tehlikeye atabilecek paylaşımlar yapmamaları gibi konularda onlarla konuşarak internet kullanımı konusunda yol gösterici olmalıyız. Ayrıca, çocuklarımızı sosyal medyada kendi arkadaş listemize ekleyerek internetteki aktivitelerini uzaktan gözlemlememiz ve olası sorunları fark edebilmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı koruyabilmek için belki de en önemli faktör, hem sanal hem de gerçek hayatta yaşadığı herhangi bir zorluk konusunda size danışabileceğini hissettiği güven dolu bir ilişki kurabilmiş olmamız.
Zayıflayan Aile İlişkileri
Ekranlara bağlanma konusunda sadece çocuklar değil, biz yetişkinler de risk altındayız. Ailece bir arada geçireceğimiz zamanlarda herkesin gözlerini telefonlarına, televizyonlara çevirmesi çocuklarımızla ilgilenmemiz gereken zamandan çalıyor. Dijital çağın hayatımızı kattıklarını hayatımıza ekleyip bizden azalttıklarını hayatımızdan çıkartmamız gerekiyor.
Nasıl çocuklarımıza ekran kısıtlamaları getiriyorsak, bizler de ev içinde benzer sınırlamalara uymalıyız. Tüm aile üyelerini kapsayacak şekilde bazı teknoloji kullanım kuralları getirmemiz gerekiyor. Akşamları ailelerin birlikte geçirdikleri zamanları dinleyerek, sohbet ederek, oyunlar oynayarak yani birbirleriyle ilişki kurarak geçirmeleri çok önemli. Yakın ve sıcak aile ilişkileri kurabilmemiz, çağımızda çocuklarımızı korumamız için yapabileceğimiz en faydalı şeylerden biri.
Psikiyatrist & Psikoterapist
Prof. Dr. Kemal Sayar
Önemli Hatırlatma
Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı
hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp
doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye
ederiz.