Dünya'nın Katmanları Nelerdir?

Dünya'nın Katmanları Nelerdir?

Çocuklar için üzerine yaşadığımız eşsiz Dünya'yı keşfetmek, anlamak oldukça önemlidir. Dünyamız; hava küre, su küre, taş küre, ateş küre ve ağır küre katmanları olmak üzere 5 katmandan oluşur.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Ebeveyn olarak çocuğunuzla 'Dünyanın katmanları nelerdir? Dünya katmanları kaça ayrılır? Dünyamızın dış katmanına ne denir? Yer kabuğu katmanın özellikleri nelerdir?' gibi sorularına yanıt arayabilir, çocuğunuzun Dünyamızın oluşumunu anlayabilmesine yardımcı olacak görseller ve videolar izleyebilirsiniz.

Dünyamızın katmanlarını gözlemlenebilen ve gözlemlenemeyen katmanlar diye iki gruba ayırabiliriz.

Dünyanın Gözlemlenemeyen Katmanları

Dünya'nın Gözlemlenemeyen İç Katmanları

Ateş Küre (Manto)

Yer kabuğunun altında bulunur. Ateş Küre’nin diğer adı Manto’dur. Yüksek sıcaklık nedeniyle erimiş kayalardan oluşur. Magma, bazen yeryüzüne çıkabilir. Yeryüzüne çıkan magmaya lav denir. Magmanın yeryüzüne çıktığı yerler yanardağ olarak adlandırılır. Mantonun yapısında ise yüksek oranda erimiş demir, magnezyum ve kalsiyum bulunur.

Ağır Küre (Çekirdek)

Dış ve iç çekirdek olmak üzere iki kısma ayrılır. İç çekirdek: Dünyamızın merkezinde yer alır. Dış çekirdek: Çekirdeğin dış bölümünü oluşturur. Dünya’nın en içte, en sıcak ve en ağır katmanıdır. Sıvı halinde bulunur. Yoğunluğu ve ağırlığı fazla olan bütün ağır elementler bu katmanda yer almaktadır. Sıcaklığı ise 4500 derece civarında diye bilinir. Çünkü katman çok derinde olduğu için, bu konudaki bilgi sınırlıdır.

Dünyanın Gözlemlenebilen Katmanları

Dünya’nın Gözlemlenebilen Dış Katmanları

Dünya’yı oluşturan dış katmanlar: hava küre, su küre ve taş küredir.

Hava Katmanı (Kava Küre)

Dünyamızı çepeçevre saran gaz tabakasıdır. Yağmur, kar, rüzgar, dolu, fırtına gibi hava olayları bu tabakada gerçekleşir. Bizim dünyamız, yaşam şartlarımızla orantılı olarak atmosfer adı verilen hava katmanı ile çevrilidir. Atmosfer bir sis gibi görünen yapıya sahiptir.

Su Katmanı (Su Küre)

Okyanusların, denizlerin, nehirlerin, derelerin, gölllerin olduğu tabakadır. Dünyamızın büyük bir bölümü sularla kaplıdır. Dünya haritasında sular mavi renkle gösterilir. Dünyamızın 3/4'ü sularla kaplıdır. Su katmanı kara katmanına göre daha fazladır. Su katmanı gözlemlenebilen bir katmandır. Canlıların yaşayabilmesi için gerekli olan su ihtiyacını bu katman sayesinde karşılarız. Sadece içmek için değil doğadaki tüm canlıların kan dolaşımı, boşaltım ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasını su sağlamaktadır. Su katmanı iki farklı şekilde bulunur. Bunlardan biri tuzlu sular diğeri ise tatlı sulardır.

Kara Katmanı (Taş - Yer Küre)

Canlıların üzerinde yaşadığı taş ve topraktan oluşan katmandır. Dünya’nın en dışta ve en ince olan katmandır. Kara katmanı; dağlar, ovalar, platolar, yaylalar, taşlar, kayalar, evler, toprak, denizlerin dibi, çöller ve ormanlardan oluşmaktadır. Bu katman dağların bulunduğu alanlarda kalın iken, okyanus diplerinde incelen bir katmandır.

Dünyanın Katmanları

Evde çocuğunuzla turuncu, yeşil, mavi, sarı, kırmızı oyun hamurlarıyla dünyanın katmanlarını yapabilirsiniz.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler