Pika Sendromu Nedir? Neden Ortaya Çıkar?

Pika Sendromu Nedir? Neden Ortaya Çıkar?

Toprak, kil, tebeşir ve saç gibi besin değeri olmayan maddeleri yeme alışkanlığıyla karakterize edilen pika sendromu aslında çocuk ve yetişkinlerde görülebilen ciddi bir yeme bozukluğudur.

TRT Haber

TRT Haber

Çocuklarda görülen pika, genellikle vitamin eksikliğini işaret ediyor. Yetişkinlerde ise genellikle altta yatan başka bir psikiyatrik hastalığı işaret edebiliyor. Pika sendromu tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları kaçınılmaz oluyor. Hastalığın hem fiziksel hem de psikolojik boyutu olduğu için tedavi sürecinde çok yönlü olarak hareket edilmesi gerekiyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, çocuklar ve yetişkinlerde pika sendromunun nedenleri ve tedavi süreçleri hakkında TRT Haber'e bilgi verdi.

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, "Çocuklarda özgüven eksikliği, depresyon ve anksiyete riskini artırıyor. Hatta yenilen maddelerin toksik etkileri nedeniyle okuldaki öğrenme düzeyleri düşüyor. Hem okul hem de evde diğer bireylerle olan sosyal ilişkileri de olumsuz yönde etkilediği için bir an önce tedavi edilmeleri gerekiyor" dedi.

Çocuklarda vitamin eksikliği neden oluyor?

Yaygın olarak görülen bir yeme bozukluğu olan pika sendromu çocuklarda en sık 2-3 yaşlar arasında ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Dilbaz, çocuklarda genellikle vitamin eksikliğine bağlı olarak bu durumun geliştiğini belirterek “Çocuklarda demir, kalsiyum, çinko, B1 vitamini ve B6 vitamini gibi eksikliklerde de pika sendromu görülüyor. Bu vitamin eksikliği giderildiğinde ise sorun çözülüyor”diye konuştu.

pika sendromu resim 2

Vitamin eksikliği çözülmesine rağmen evam eden pika sendromunda psikolojik sebepler araştırılıyor. Prof. Dr. Dilbaz "Aile içi iletişim eksikliği, ebeveynlerin ilgisizliği ya da uyaran azlığı çocuklarda yeme bozukluğuna yol açarak pika sendromuna sebep olabiliyor. Çocuklarda özgüven eksikliği, depresyon ve anksiyete riskini artırıyor. Hatta yenilen maddelerin toksik etkileri nedeniyle okuldaki öğrenme düzeyleri düşüyor. Hem okul hem de evde diğer bireylerle olan sosyal ilişkileri de olumsuz yönde etkilediği için bir an önce tedavi edilmeleri gerekiyor” diye vurguladı.

Stres Pika Sendromu Sebebi

Ergen veya genç yetişkinlerde ise stresle baş etme yöntemi olarak pika sendromu ortaya çıkabiliyor. Prof. Dr. Dilbaz, “Stres, kaygı arttığı zaman bu şekilde bir yeme davranışıyla, stresi kontrol etme, anksiyete ve depresyonla baş etme çabası oluyor. Yetişkinlerde pika sendromu olduğu zaman doğrudan psikiyatrik bir hastalık olarak ele alınıyor. Pika sendromu yetişkinlerde, dopamin eksikliğinden kaynaklandığı gibi şizofreni, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ya da depresyon gibi altta yatan başka bir psikiyatrik hastalık işareti olabiliyor” diye konuştu.

Pika Mutlaka Tedavi Edilmeleli

Pika sendromunun mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Dilbaz, “Bazı durumlarda insanlar yaşadıkları durumu kabul etmez, hatta gizlerler... Tedavi arayışına girmezler. Bu gibi durumlarda vücutta toksik madde birikerek hayati risk oluşturuyor. Eğer hastalığa bir dopamin eksikliği neden oluyorsa bir taraftan psikiyatrist ve ekibindeki psikologla birlikte, hastanın var olan bu psikolojik etmenlerine odaklanılması gerekiyor. Bu tedavi ekibinin içinde bir diyetisyenle birlikte hareket edilerek beslenme planının yapılması lazım. Tedavinin en önemli kısmı bu. Çünkü kişiyi yanlış beslenme eğilimine iten faktörlerin ortadan kalkması şart” dedi.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler