Pandemide Ebeveyn Çocuğa Nasıl Yaklaşmalı?

Pandemide Ebeveyn Çocuğa Nasıl Yaklaşmalı?

Ebeveynler, pandemiyle ilgili haberleri izlerken abartılı duygusal tepkilerden kaçınmalı.

Anadolu Ajansı

Anadolu Ajansı

Çocukların gün boyu pandemi haberlerini izlemeye maruz kalması onlarda kaygı sorunlarına neden olabilir!

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayhan Bilgiç, çocukların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından psikolojik olarak etkilenmemeleri için ebeveynlere haberleri izlerken abartılı duygusal tepkilerden kaçınmaları uyarısında bulundu.
Bilgiç, yaşam düzeninde ani değişiklik, belirsizlik, daha önce tecrübe edilmemiş sorunlarla karşılaşmak, kendisinin ya da yakınlarının yaşamını tehdit edici hastalıklara maruz kalınması veya yakınlarının yaşamını kaybetmesinin çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Bilgiç, dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıraladı;


* Çocuklara yaşına uygun bilgi verilmeli.* Çocuğun soruları yanıtsız bırakılmamalı, doğru bilgi verilmeye devam edilmeli ama gereksiz ayrıntılardan kaçınılmalı.* Çocuğun olumsuz duygularını kontrol ederken güven duyduğu yetişkinleri örnek aldığı göz önünde bulundurularak, ebeveynler olumlu bir yüz ifadesi takınmaya çalışmalı ve pandemiyle ilgili haberleri izlerken abartılı duygusal tepkilerden kaçınmalı.* Çocuklara doğru kaynaklardan ulaşılmış olmak kaydıyla konuyla ilgili bilgiler açık ve samimi şekilde verilerek, yalan söylenmemeli.* Çocuğun aynı konularla ilgili soruları dile getirebilecekleri bilinmeli, sabırlı olunmalı. Çocuğun tekrarlayıcı şekilde aynı soruları sorması belirli ruhsal bozukluklarla da ilişkili olabileceği için gerekli görüldüğünde uzman yardımı almaktan kaçınılmamalı.* Çocuklar kendilerini güvende hissetmeli. Gereksiz odaklanmadan kaçınmak için çocukların gün boyu pandemi haberlerini izlemeye maruz kalması engellenmeli.* Çocukların enerjisini harcayabilmeleri için o günü nasıl daha verimli geçirilebileceği konusuna yönlendirilmeli, günleri planlanmalı.
* Kuralların kaldırılması çocuğun duygusal olgunlaşmasını engelleyebilir. Bu nedenle çok yüksek bir beklenti oluşturmamak kaydıyla çocukların ders, kitap okuma ve varsa ödev yapmayla ilgili devamlılıkları sağlanmalı.
* Bilgisayar ya da cep telefonu başında uzun süre zaman geçirmek, çocuk ruh sağlığı açısından en önemli risk faktörlerinden birisidir ve birçok duygusal ve davranışsal bozukluğun ortaya çıkmasına neden olabilir. Pandemi süresince evde kalmak çocukların yapacak etkinlik bulmakta zorluk yaşamalarına neden olabilse de bunun çözümü kesinlikle uzun süre bilgisayar ya da cep telefonuyla zaman geçirmek gibi çocuklara zarar veren durumlara izin verilmesi olmamalı.* Aileler, evde zaman geçirirken çocukların her zamankinden daha fazla oyun oynaması gibi uygun çözümler bulunmaya çalışmalı ve ekran başında kaldıkları süreyi en aza çekmeli.* Aileler, bu dönemde yatma saati konusunda yaşa uygun bazı esneklikler gösterebilseler de bu konuda makul sınırları korumaya çalışmalı.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler